Fotózás

A fényképezés technika alapjai

Megvan végre a vadi új digitális fényképezőgéped, mégsem lettek jobbak a fotóid? Nem igazodsz el a rengeteg beállítási lehetőség között? Hát laikusok szerint a fotózás annyi hogy céloz és kattint. Pedig ennél sokkal több, mára művészeti és tudományi ágazattá fejlődött.

Tags: 

Digitális fotózás alapjai

Talán a legtöbbször emlegetett jellemző a fotózás témakörén belül. A kelleténél kicsit túl sokat tulajdonítanak neki, sokan azt gondolják, hogy minél nagyobb megapixel számú gépet érdemes venni, hiszen ez határozza meg a kép minőségét. Ez persze nem igaz, a megapixel alapvetően csak a kép felbontását határozza meg, tehát csak azt, hogy vízszintes és függőleges irányban hány pixelből álló képet tudunk készíteni. A képminőség a képérzékelő szenzortól és az optikától függ! A drágább tükörreflexes fényképezőgépek sokkal jobb képminőséget produkálnak a kompaktokhoz képest a nagyon jó minőségű és nagyméretű szenzoroknak köszönhetően. Minél nagyobb egy képérzékelő, annál könnyebb több és több pixelt beletömni.

Tags: 

Záridő, rekeszelés, ISO…

A jó fotó készítésének technikai hátterében számos dolog áll. Ezek közül én most kiragadtam azt a három beállítást, amelyeket minden kezdőnek tudnia kell jól használni. Az élvezhető fotó technikailag ott dől el, hogy milyen minőségű az expozíciónk.

Tags: