Felnőttképzés

Felnőttképzési hasznos linkek

 

 

Változik a köznevelési törvény, átalakulnak a szakképző iskolák

Átalakulnak a 2016/17-es tanévtől a szakképző iskolák: a szakközépiskolák szakgimnáziumok, a szakiskolák pedig szakközépiskolák lesznek. Ingyenessé válik a második szakképesítés megszerzése. A többi között ezt tartalmazza az Országgyűlés által szerdán elfogadott, a szakképzésről, a felnőttképzésről és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat.

A módosítás nyomán szakgimnáziumban szakmai érettségi vizsga és szakképesítés lesz szerezhető. Ennek megfelelően a 9-12. évfolyamon az egységes kerettanterv szerinti közismereti képzés mellett szakmai elméleti és gyakorlati oktatás folyhat majd, az ezt követő évfolyamon pedig ezek az intézmények az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) meghatározottak szerint érettségi végzettséghez kötött, a szakmai érettségi ágazatához tartozó képesítés szakmai vizsgájára készítenek majd fel. Az érettségit követően érettségire épülő emelt szintű technikus szakképesítés szerezhető; a képzés 4+1 éves.

A szakiskolák helyébe lépő szakközépiskolákban az első három év után szakmai vizsgát tehetnek a diákok, majd további két év alatt felkészülhetnek az érettségire. A szakiskola elnevezés ezentúl azokra az intézményekre vonatkozik, amelyek a sajátos nevelési igényű tanulókat készítik fel szakmai vizsgára, emellett a munkába álláshoz, az életkezdéshez szükséges ismereteket nyújtanak nekik. Ebben az esetben a tanuló négy kötelező közismereti vizsgatárgyból tesz érettségit, a képzés időtartama 3+2 év.

A jelenlegi speciális szakiskola szakiskolaként működik a továbbiakban.

Íme, a legfontosabb válaszok az ingyenes OKJ-ről

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül az elsőt ingyen szerezhetitek meg. De vajon mi van akkor, ha elmúltatok már 21 évesek vagy ha már van diplomátok? És mi a különbség a tanfolyam és az iskolarendszerű képzés között? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Itt a tíz legfontosabb kérdés és válasz az ingyenes OKJ-ről

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül az elsőt ingyen szerezhetitek meg. De mi a különbség a tanfolyam és az iskolarendszerű képzés között, mi történik, ha elmúltatok 21 évesek, vagy ha már van diplomátok? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A nap kérdése: kinek jár az ingyenes OKJ-s képzés?

Hány éves korig szerezhettek ingyenes képzést az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmákhoz? Mi történik, ha már elkezdtetek egy OKJ-s képzést, de nem fejeztétek be? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy ha 20 éves lettem idén, és elkezdtem előző év szeptemberében egy OKJ-s képzést, de nem tudtam befejezni, attól még ugyanúgy elkezdhetek szeptemberben egy másik OKJ-s képzést ingyen?

Mit jelent ez a sok szám? Fontos tudnivalók az OKJ-ról

OKJ-s képzésre jelentkeznétek, de nem tudjátok, mit jelentenek a képzések előtti számok? Összegyűjtöttünk pár fontos tudnivalót.

21: alapfokú részszakképesítés, amely befejezett iskolai végzettséget nem igényel, az iskolarendszeren kívüli szakképzésben, a speciális szakiskolai képzésben, illetve a HÍD II. programban szerezhető meg

A szakképzés átalakításáról döntött a kormány

A 2016/17-es tanévtől a szakközépiskolák szakgimnáziumokká alakulnak

A munkaerőpiac igényeit a korábbiaknál inkább kiszolgáló szakképzés megvalósítása érdekében a szektor átalakításához szükséges törvényjavaslatokról, a többi között a szakképzési, a szakképzési hozzájárulásról szóló, a felnőttképzési és a köznevelési törvény módosításáról döntött a kormány szerdai ülésén.

A felnőttképzés új szabályozása - Felnőttképzési kézikönyv

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére megjelent az új felnőttképzési rendszer jogszabályait ismertető kézikönyv a felnőttképzéssel foglalkozó szakértők, a képzőintézmények és a gazdálkodó szervezetek részére.